nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Gouden C

Elk jaar geven we de Gouden C aan een project dat wij het voorgaande jaar steunden en voor ons extra aandacht verdient; ‘een project dat je mee moet maken’.

Het afgelopen jaar had corona grote invloed op het al dan niet kunnen uitvoeren van plannen. Daarom ligt de nadruk dit keer op ‘een project dat zocht naar mogelijkheden’ in deze moeilijke tijd. De winnaar van de Gouden C is ambassadeur voor cultuurparticipatie – mogelijkmaker onder alle omstandigheden – en een inspiratiebron voor andere culturele organisaties.

Broers Gerald en Steven Vreden blij verrast met prijs!   C: Jeannette Schols
Broers Gerald en Steven Vreden blij verrast met prijs! C: Jeannette Schols

Directeur-bestuurder Hedwig Verhoeven reikte op 7 juli, tijdens een feestelijke bijeenkomst, de Gouden C 2020 uit. De tiende Gouden C ging naar het project ‘Shared History of the World’ van First Noble.

"Ik ben sprakeloos...wel gehoopt maar niet verwacht! Een compliment en erkenning voor onze organisatie en community. We blijven doorgaan met vernieuwende projecten ontwikkelen. We willen landelijk gaan."

Gerald Vreden, co-founder First Noble

Het project Shared History of the World maakt geschiedenis tijdloos. Jongeren met een Afrikaanse en Caribische achtergrond onderzochten hun afkomst in digitale archieven en via interviews.

De gevonden antwoorden op hun eigen vragen verwerkten ze in een zelfgekozen vorm: een korte film. Daarbij gebruikten ze motion capturing en andere 3D-technieken. Zo wekten ze het verleden tot leven en maakten ze op een originele manier nieuw erfgoedmateriaal voor volgende generaties.

Wat zegt de jury
“Dit project springt eruit door de gelaagdheid en diepgang, maar ook door de creatieve manier om daarmee om te gaan. De mooie combinatie van erfgoed en technologie sluit didactisch aan bij de behoeften van de doelgroep. Het is knap dat het in coronatijd lukte doelen te stellen en ook te halen”.

“Dit project heeft een veel grotere impact dan alleen op de deelnemers zelf: je raakt en beïnvloedt hiermee verschillende generaties. Mensen op alle niveaus kunnen er wat van leren. Het draait om een belangrijk, heel actueel thema, maar de organisatie is hier al langer mee bezig en kijkt ook vooruit”.

Juryleden Gouden C 2020 

De winnaar werd bepaald door een driekoppige, onafhankelijke jury:

  • Khalid Boutachekourt, voorzitter RvT Fonds voor Cultuurparticipatie
  • Mick Jansen, Matchmaker Cultuur Middelburg/Vlissingen, urban umbrella ​& artiest (video/muziek)
  • Sharina Gumbs, initiator van Re-fill your cup with authenticity: winnaar Gouden C 2019 

Zij beoordeelde de projecten op innovatie, veerkracht en inspiratie.

De vijf genomineerde projecten
Stichting Rainbow - Alive en Kicking!

Het project Alive en Kicking! brengt tijdens corona ouderen uit Amsterdam en Groot Brittanië met elkaar in contact. Ze werkten samen met Théâtre Sans Frontières in Northumberland. Via Zoom spreken zij openhartig over dat zij als kwetsbaar worden gezien. Zij denken samen terug aan hun ‘vrijheid, blijheid’ van de jaren ’60 en ’70. Met het maken van deze online voorstelling deelden zij lol en verdriet. Bovendien overwonnen zij hun computervrees.

 

Reactie op de nominatie: "Deze nominatie voelt als een feestelijk uitroepteken na een pittig corona-jaar, voor ons allemaal. En zeker voor deze ouderen, die in isolement thuiszaten. Zij overwonnen hun computervrees en leerden omgaan met zoom, stimuleerden elkaar met hun verhalen en deelden lol en verdriet. Zelfs tot over landsgrenzen, in een levendige uitwisseling met Engelse ouderen. Alive en Kicking is een hartverwarmende ode aan de creativiteit en de levenslust. "


Wat zegt de jury: “Laagdrempelig je kwetsbaarheden kunnen delen is ook voor ouderen belangrijk. Dit project krijgt vast navolging.”

Dit is waarschijnlijk een forse sprong voor deze doelgroep: digitaal, in het Engels overzeese gesprekken voeren… Het project sluit bovendien aan bij een belangrijk maatschappelijk thema: het tegengaan van eenzaamheid, zeker onder ouderen. Stichting Rainbow heeft hiermee in coronatijd knap gebruikgemaakt van nieuwe mogelijkheden.

STIDOC – Studio Textielfestival

Het Textielfestival biedt van oudsher een podium aan textielkunstenaars. Door corona wordt het noodgedwongen een online festival. En wat voor één: presentaties, interviews en demonstraties gaan zorgen voor een groter bereik en geven het festival een nieuwe impuls.

 

Reactie op de nominatie: "Genomineerd worden voor de gouden C heeft ons veel energie gegeven. Door de lockdown werden we gedwongen het traditionele verenigingsleven en het textielfestival een digitale draai te geven. Dit jaar geen fysiek Textielfestival in Leiden met tienduizenden bezoekers maar een digitaal platform ‘Studio Textielfestival’ waar kunst, ambacht en experiment visueel tot leven komen. Zo kunnen we nog meer mensen bereiken en hen de tools en de community bieden om mee te doen. #weblijvenbezig "

Wat zegt de jury: “Iets zo alledaags als textiel zoveel elan meegeven en ook voor kinderen interessant maken, is heel knap.”

STIDOC weet duidelijk uitstekend wat haar doelgroep beweegt en heeft al voor coronatijd goed nagedacht over de combinatie van fysieke en online activiteiten. Daardoor heeft de organisatie heel veel voor elkaar gekregen in coronatijd. Naast heel diverse werkvormen en creatieve didactiek zien we hier next level marketing communicatie.

The Notorious IBE – IBE Winter Studio 2020

Met het Notorious IBE festival wordt de hiphop danscultuur gevierd. Het is ook de plek waar je kunst, mode en culturele programma’s kunt ervaren. Tijdens corona werd een oude boksschool ingericht als opnamestudio en ontstond Studio Winter. Met deze digitale wintereditie van het festival kon het publiek toch genieten van urban culture activiteiten. 

 

Reactie op de nominatie: "Een prijs voor IBE is een prijs voor de community. Een blijk van waardering voor de passie, gedrevenheid, creativiteit en altijd vernieuwende scheppingskracht van de hip hop community die in 2020 niet alleen met de gevolgen van Corona te maken kreeg maar ook met wereldwijd hoog opgelopen spanningen rondom racisme, geweld en sociale rechtvaardigheid. We sing, we dance, we talk, we march. Our Hip Hop can't be stopped and it won’t stop."


Wat zegt de jury:
“Een inspiratie voor andere subculturen: je kunt heel veel om de kern heen organiseren, en daarmee een breder publiek aanspreken.”
De organisatie heeft het programma heel creatief omgegooid. Het festival was al een begrip, nationaal en internationaal. Met de focus op dans hebben ze binnen de hiphop een eigen niche. De urban culture zet zelf al een standaard in de cultuursector, en dit is daarbinnen weer een voorbeeld voor anderen: zo werk je verbindend.

Stichting Taartrovers Festival - Taartrovers Film Festival

Bij Taartrovers ontdekken jonge kinderen op een speelse wijze de kracht van hun verbeelding. Ruiken, proeven, voelen…alle zintuigen worden gestimuleerd in de filmpjes die uitnodigen tot spel en experiment. Voor scholen was dit een waardevolle aanvulling op hun online lesprogramma, want hoe activeer je als docent kleuters voor een beeldscherm; Taartrovers sprong met verve in op die behoefte.

 

Reactie op de nominatie: "Onze nominatie voor de Gouden C, is ook een nominatie voor het jonge kind. De mentale souplesse is op jonge leeftijd het grootst, waardoor de (culturele) ervaring diepe impact achterlaat. Het belang van spel, verbeelding en creativiteit voor deze doelgroep kan niet genoeg worden onderstreept."

 

Wat zegt de jury: “Als je kleuters via filmeducatie echt aan het participeren krijgt, heb je iets moois te pakken – dat mag je wel uitrollen over heel Nederland.”
Zintuigen zijn dé manier voor kinderen om te ontdekken en het belang van het stimuleren van de verbeeldingskracht wordt vaak onderschat. Het effect hiervan zul je pas op langere termijn zien, maar kan groot zijn als je dit breder toepast. Het is een laagdrempelig project dat voorziet in een behoefte, dus dit kan een blijvertje zijn. Met complimenten voor het proces.

First Noble – Shared History of the World

Het project Shared history of the World maakt geschiedenis tijdloos. Jongeren met een Afrikaanse en Caribische achtergrond onderzochten hun afkomst en verwerkten hun vondsten in een film met 3-D technieken.  Op deze manier is het verleden tot leven gewekt en is op verrassende wijze nieuw erfgoed materiaal gemaakt voor volgende generaties.    

 

Reactie op de nominatie: "Erkenning voor onze vooruitstrevende organisatie die innoveert in moeilijke tijden en daarnaast ook voor de Afro community  Hierdoor hopen we ook anderen te inspireren zodat jongeren vaker de kans krijgen om vernieuwend en artistiek bezig te zijn met erfgoed waarin zij zichzelf herkennen."

Hoera voor alle vijf de genomineerde projecten!
Hoera voor alle vijf de genomineerde projecten!

Alle winnaars van de Gouden C

We reiken deze prijs al sinds 2012 uit. Benieuwd wie de negen voorgaande winnaars waren?

Winnaars Gouden C 2012-2020

Voor de Gouden C komen alle in het jaar ervoor door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De shortlist, van vijf projecten, is samengesteld door medewerkers van het Fonds.

Een deskundige, onafhankelijke jury kiest uit deze projecten de winnaar. Ze beoordeelt de projecten op innovatie, impact en inspiratie. De winnaar ontvangt een Gouden C aandenken en een cheque ter waarde van € 1000,-.